Büyükşehir Belediyesi Kilikya’nın Mirasını Geleceğe Taşıyor

Büyükşehir Belediyesi Kilikya’nın Mirasını Geleceğe Taşıyor

Büyükşehir Belediyesi Kilikya’nın Mirasını Geleceğe Taşıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasını geleceğe taşıyacak önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Antik Kilikya coğrafyasını kapsayan ve Tarsus’tan Yeşilovacık’a kadar uzanan 550 kilometrelik “Tarihi Kilikya Yolu Projesi”, doğa ve tarih tutkunları için muhteşem bir rota sunuyor. Kısa süre önce Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de katılımıyla gerçekleştirilen lansman etkinliğiyle yürüyüşe açılan Tarihi Kilikya Yolu Projesi ile ziyaretçiler, antik yerleşimlerin eşsiz atmosferinde yürüyüş yaparak, binlerce yıl öncesine uzanan bir tarih yolculuğuna çıkacak.

Tarihin izleriyle geçmişe yolculuk başladı

Taş döşeli kervan yollarında, Yörüklerin göç yollarını takip ederek geçmiş ile bugün arasında bir köprü kuran proje sayesinde; Mersin’in zengin kültürel mirası hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde tanıtılacak ve kentin kültürel kimliğinin önemli sembollerinden biri olarak gelecek kuşaklara aktarılacak. Toplamda 38 etaptan oluşan yürüyüş rotası; İpek Yolu, Toroslar, Olba ve Afrodit etaplarıyla 4 ana bölümde şekillendirildi. Uluslararası standartlarda yönlendirme ve bilgilendirme tabelaları ile donatılan güzergâh, doğa ve spor turizmi açısından büyük bir potansiyel taşıyor. Proje, Mersin’in sürdürülebilir kalkınma vizyonunun da temel taşlarından biri haline geldi.

Tarihi Kilikya Yolu Projesi sadece Mersin’in değil, Türkiye’nin de kültür ve turizm alanındaki en nitelikli altyapı yatırımlarından biri olarak öne çıkıyor. Antik Alanya-İskenderun güzergâhını kapsayan tarihi Kilikya coğrafyası; bu proje sayesinde doğa, tarih, kültür ve sporun iç içe geçtiği yeni bir destinasyon olarak geleceğe taşınıyor.

Eren: “Projeyle ilimizin sosyal ve kültürel zenginliklerinin, doğa ve spor turizmi aracılığıyla tanıtılması amaçlanıyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü Eylem Eren, Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin Mersin Valiliği ve Kilikya Yolu Yaşatma Derneği iş birliği ile Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildiğini belirterek, “Projeyle; ilimizin sosyal ve kültürel zenginliklerinin doğa ve spor turizmi aracılığıyla tanıtılması ve bu sayede hem yurt içi hem de yurt dışından gelen misafirlerin bu değerlerden faydalanması amaçlanıyor. Kilikya, antik dönemde bölgemize verilen isimdir ve proje kapsamında Kilikya bölgesinde bulunan Tarsus Sağlıklı’dan başlayıp Kilikya Afrodisias’la sonlanan ve 4 ana rota ile 38 parkurdan oluşan bir yürüyüş güzergahından bahsediyoruz. Toplam uzunluğu 550 kilometre olan projede İpek Yolu, Toroslar, Olba ve Afrodit rotası yer alıyor” dedi.

Tarihi Kilikya Yolu’nda ziyaretçilerin yönlerini bulabilmesi için 500 adet yer ve yön tabelası yerleştirdiklerini kaydeden Eren, “15 tane de büyük totem bilgilendirme levhamız var. Bunlardan biri Marina’da, diğeri de Forum’da yer alıyor. Ayrıca alanda yine insanların kaybolmadan güvenle dolaşabilmesi için, uluslararası standartlara uygun kırmızı ve beyaz renklerde yönlendirme işaretleri de yapıldı” diye konuştu.

“Bu güzellikleri deneyimlemek isteyen tüm misafirleri, parkurlarımızı keşfetmeye bekliyoruz”

7-27 kilometre arasında değişen parkur uzunlukları bulunan tüm güzergahları incelemek isteyenlerin, kilikyayolu.mersin.bel.tr adresini ziyaret edebileceğini belirten Eren, “Tüm parkurların özellikleri, uzunlukları, zorluk dereceleri, tarihi önemi gibi konular hakkında bilgi alınabildiği gibi, aynı zamanda sanal gezinti yolu ile de parkurlara gitmeden incelenebilir. Yürüyüş sırasında sanal gezinti desteği alınarak, kaybolmadan ve güvenle parkurlar keşfedilebilir. İlimizin sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi güzellikleri deneyimlemek isteyen tüm misafirleri, tüm doğa ve spor turizmi sevenleri parkurlarımızı keşfetmeye bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Tarakçı: “Mersinimiz gerçekten bir açık hava müzesi”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Tarihi Kilikya Yolu Proje Koordinatörü Ahmet Tarakçı, söz konusu projenin Başkan Vahap Seçer’in ‘Çok değerli bir proje, bunu hayata geçirelim’ demesiyle başlatıldığını ve yaklaşık 5,5 senelik çalışmayla hayata geçirildiğini söyledi. Tarakçı, “Mersinimiz gerçekten bir açık hava müzesi. Bu proje de bu güzelliğin tanıtılması için hayata geçirildi. Mersin’in güzelliğini ön plana çıkaracak tarihi kalıntılar, doğal güzellikler, dağların ihtişamı, köylerin güzelliği, 2000-2350 rakımlardan Afrodisias bölgesi gibi rakımın sıfıra ineceği muhteşem parkurlar var. Hat üzerinde Kenzin Geçidi, Cehennem Deresi, Şeytan Deresi, Kubat Kanyonu ve Değnek Kanyonu olmak üzere 5 büyük kanyon geçiyorsunuz” dedi.

“Kilikya Yolu, Mersinlilerin bile görmediği ve bilmediği pek çok tarihi özelliği barındırıyor”

Tarihi Kilikya Yolu’nda yürüyenlerin, Mersinlilerin bile görmediği ve bilmediği pek çok tarihi yerden geçeceklerini ifade eden Tarakçı, “Yürüyüş yapanlar 9’a yakın kalenin içinden geçecekler, ama yakın yerlere yönelirseler yaklaşık 15 kale görmeleri mümkün. 38 etap içinde kışın ve yazın yürünecek yerler de var. Özellikle Toroslar bölgesindeki kervan ve göç yollarında, Mayıs ayından başlanıp Aralık ayına kadar yürünebilir. Sonra kış dönemine girileceği için, teçhizatlı yürümek gerekir. Uluslararası standartlarda işaretlemeler var. İşaretleri göremezseniz, telefonunuzdan uygulamayla, her 200 metrede bir 360 derece yapılan yer çekimleriyle alanda nasıl nereye gideceğinizi fotoğrafıyla beraber görebileceksiniz. Alan içerisinde yürüyüşçünün hiçbir şekilde kuşkuya düşeceği bir sürpriz yok” diye konuştu.

Mersin’in tanıtımına, yerel ekonomiye ve turizme katkı sağlayacak bir proje olduğunu sözlerine ekleyen Tarakçı, “Projenin çok ses getireceğine inanıyoruz. Likya Yolu, Karya Yolu, Hitit Yolu var, ama bizim yolumuzun diğer belirtilen hatlardan tarihsel anlamda çok daha zengin ve görsel alanda çok daha iyi olduğunu belirtebilirim” ifadelerine yer verdi.

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.


Mersin,Mersin belediyesi


Büyükşehir, Tescilli Bal Üreticilerine 60 Adet Damızlık Ana Arı Desteği Verdi

Çankaya Belediyesi Kreşlerinde Eşitlik İlkesiyle Kayıt Hakkı

Bakanımız Sayın Yerlikaya: ''1 Milyar 785 Milyon TL Hesap Hareketliliği Bulunan 4 Ayrı Dolandırıcı Organize Suç Örgütü Üyesi 64 Şüpheliyi Yakaladık"

HALİLİYE BELEDİYESİ, KIRSALDA HİZMET ATAĞINI SÜRDÜRÜYOR

Korodakal İle Bahara Merhaba Konseri

100 ÇOCUK BİRLİKTE FİDE DİKTİ

Kadın Emek Buluşması'nda konser coşkusu

Kadınların Buluşma Noktası: “Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi”

Dev Heyecan Dev Ekranda

TEPEBAŞI ÇİÇEKLERLE DAHA DA GÜZEL

Esen’in Proje Açılışına MHP’den Önemli Destek

BÜYÜKŞEHİR ERCİŞ'TEKİ YOLLARI YENİLİYOR

Eyüpsultanlı kadınlar kendi kadrajını oluşturuyor!

HALK DANSLARI TOPLULUĞU YIL SONU GÖSTERİSİ DÜZENLEDİ

50 MAHALLE, KONFORLU VE GÜVENLİ YOLA KAVUŞUYOR

‘Uluslararası Bursa Leylek Şenliği’ başlıyor

MESKİ, Kelceköy Mahallesi’nde İçme Suyu Hattı Yenileme Çalışmalarına Devam Ediyor

“Sakarya şehrin takımını hak ettiği yerlere taşıyacak güce de kabiliyete de sahiptir”

İnegöl, Asırları Aşan Mirasıyla Gururlandı İshak Paşa 538 Yıl Sonra Rahmetle Anıldı

ERENLER VE MENGENE MAHALLELERİ’NE SICAK ASFALT

KÂĞITHANE’DE “VATANDAŞ SORUYOR BAŞKAN CEVAPLIYOR” BULUŞMALARI DEVAM EDİYOR

BESLENME SAATİ PROJESİ BU SABAH GÜLTEPE VE YENİMAHALLE’DE DEVAM ETTİ

Mamak Belediyesi’nden Müzecilik Haftası’nda Öğrencilere Anlamlı Sürpriz

BAŞKAN DİNÇER UCLG MEWA TOPLANTISI ÖNCESİNDE MEDYA TEMSİLCİLERİNİ BİLGİLENDİRDİ

Eş Başkan Bucak, İran’dan gelen erbane sanatçıları ile bir araya geldi

BÜYÜKŞEHİR’DEN DÖRT İLÇEYE SULAMA ALTYAPISI DESTEĞİ

“VATANDAŞ SORUYOR, BAŞKAN CEVAPLIYOR” BULUŞMALARI KÂĞITHANE’NİN HER MAHALLESİNE ULAŞIYOR

4-6 yaş Kur an Kursları Yıl Sonu Etkinliği

İZMİT BELEDİYESİ’NDEN ENGELLİLER HAFTASI’NA ÖZEL FARKINDALIK SEMİNERİ

Ziya Taşkent’te müzik dolu gece: Kent Orkestrası’ndan alkış toplayan performans

Yükleniyor