Diyarbakır 'Kadın Dostu Kentler Projesi'ne dahil edildi

DİĞER 26.05.2025 20:07:38 0
Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kadınların kentsel yaşamda eşit, güvenli ve etkin biçimde yer almasını hedefleyen “Kadın Dostu Kentler III Projesi”ne dahil edildi. Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi ile TBB arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kadınların kentsel yaşamda eşit, güvenli ve etkin biçimde yer almasını hedefleyen “Kadın Dostu Kentler III Projesi”ne dahil edildi. Avrupa Birliği’nin (AB) finansal desteğiyle, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ortaklığı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) uygulayıcılığında hayata geçirilecek olan programın yerel koordinasyonunu, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı yürütecek. 

Protokol imzalandı

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi ile TBB arasındaki ikili iş birliği protokolünü imzaladı. Proje ile kadınların şehirdeki tüm hizmet ve karar mekanizmalarına eşit katılımı hedefleniyor. 

Kadınların yaşam alanlarına eşit erişimi hedefleniyor 

Programın temel amacı; toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alarak, şehir planlamasından hizmet sunumuna kadar birçok alanda kadın odaklı dönüşümü desteklemek. Kadınların, sosyal yaşamdan istihdama, sağlıktan ulaşıma kadar her alanda hak temelli ve kapsayıcı bir kent yaşamında yer alması sağlanacak.

Bu kapsamda, Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 25 pilot belediye, kadın dostu kentler oluşturarak Türkiye’de yerel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliğinin öncüsü olacak.

3 yıllık yol haritası

Üç yıl sürecek program, yerel yönetimlerin kadınların yaşam deneyimlerini ve ihtiyaçlarını esas alan politikalar geliştirmesine olanak tanıyacak. Kadınların aktif temsilinin sağlandığı şehirler için planlama, bütçeleme ve yönetim süreçlerinde katılımcı modeller geliştirilecek.

Belediyeler bünyesinde yerel eşitlik birimleri, konseyleri ve komisyonları kurulacak veya güçlendirilecek. Kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, belediye çalışmalarının temel başlıklarından biri haline getirilecek.

Sivil toplumla güçlü iş birliği 

Kadın odaklı dönüşümün güçlü bir bileşeni olarak sivil toplum örgütleri programın aktif paydaşları olacak. STÖ’ler, başta kırılgan gruplara erişim, hizmet tasarımı ve uygulama süreçlerinde doğrudan belediyelerle iş birliği içinde çalışarak, eşitlikçi yerel politikaların geliştirilmesine katkı sunacak. Söz konusu yaklaşım ile belediyelerin kadın-erkek eşitliği perspektifini kalıcı ve kurumsal bir yapıya kavuşturmasına olanak tanıyacak.

Kadın dostu kent ne demek? 

Kadın dostu kent; kadınların sağlığa, eğitime, istihdama, sosyal hizmetlere, ulaşım ve konut gibi kentsel hizmetlere ve şiddete karşı korunma mekanizmalarına eşit erişimini güvence altına alan, kadınların yerel yönetimlerde söz hakkı olduğu kenttir. Bu kentlerde kadınlar, erkeklerle birlikte kentsel yaşamın her alanında eşit bir biçimde yer alır ve kent olanaklarından eşit biçimde faydalanır.

KDK III Programına seçilen diğer belediyeler ise şöyle; Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, İstanbul, İzmir, Kars, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Şanlıurfa, Tekirdağ.


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENDİ GÜLÜNÜ ÜRETİYOR, KENTİ GÜZELLEŞTİRİYOR

BAŞKAN GÜLPINAR’DAN BİNLERCE KİLOMETRELİK KÜLTÜR KÖPRÜSÜ

SİİRT BELEDİYESİ FİLOSUNA 14 OTOBÜS KATTI

BAŞKANIMIZ YOMRA ANADOLU LİSESİNİN HAZIRLADIĞI RESİM SERGİSİNE KATILDI

Mayıs Ayı Meclis Karar Özeti

BAŞKANIMIZ TEPEKÖY MAHALLEMİZDEKİ YENİ YOL GÜZERGAHINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

İpekyolu’nda Üç Sokakta Kaldırım İşgali Sonlandırıldı

DESTEK PERSONELİ ENGELLİ İŞÇİ ALIMI DEĞERLENDİRME CETVELİ

İpekyolu Belediyesi’nden Köy Okuluna Neşeli Etkinlik

21.8°