Uluslararası Aile Forumu Bakanımız Göktaş'ın açılış konuşmasıyla başladı

Uluslararası Aile Forumu Bakanımız Göktaş

Uluslararası Aile Forumu Bakanımız Göktaş'ın açılış konuşmasıyla başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, uluslararası düzeyde daha güçlü bir aile diplomasisinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Tıpkı çevre, iklim ya da insan hakları gibi aile de artık küresel bir gündem maddesi olmalıdır. Kültürel değerleri koruyan ama evrensel ilkeleri de önceleyen işbirliği zeminini sürdürmeliyiz." dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle ilan edilen 2025 Aile Yılı kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde "Küreselleşen Dünyada Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi" temasıyla düzenlenen Uluslararası Aile Forumu başladı.

Şişli’de Hilton Bomonti otelde düzenlenen forumun açılış konuşmasını Bakan Göktaş yaptı. Göktaş konuşmasında küresel ölçekte belirsizliklerin arttığı ve toplumların köklü değişimlerden geçtiği bu dönemde forum dolayısıyla bir arada olunmasının uluslararası topluma güçlü bir mesaj verdiğini söyledi.

Forumda dijitalleşmeden demografik değişimlere, kültürel dinamiklerden sosyal politikalara kadar pek çok konunun değerlendirileceğini, aile kurumunun karşı karşıya olduğu küresel risklerin ele alınacağını, aile odaklı politikaların uluslararası ölçekte güçlendirilmesi için neler yapılabileceğinin konuşulacağını aktaran Göktaş, en büyük temennilerinin kuracakları diyaloğun forum sonrası da devam etmesi, aileyi ve dinamik nüfus yapısını tehdit eden sorunlara karşı kalıcı bir uluslararası işbirliğine zemin hazırlaması olduğunu kaydetti.

İnsanlığın en kadim, en evrensel ve en güçlü kurumunun aile olduğuna dikkati çeken Göktaş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 'Ailenin toplumun çelik çekirdeği, özü, nüvesi, güç kaynağı' olduğuna inanıyoruz. Öyle ki aile kurumunu ikame edilecek başka hiçbir kurum yoktur. Bu anlamda aile, toplumları ayakta tutan dinamik bir yapıdır. Medeniyetlerimizi inşa eden, değerlerimizi yarınlara taşıyan temeldir. Fakat günümüzde aile kurumu büyük meydan okumalarla karşı karşıyadır. " diye konuştu.

“Dijitalleşme, yüz yüze iletişimi azaltarak aile içi ilişkileri olumsuz etkiliyor”

Bakan Göktaş, modernleşmenin pek çok kolaylık, imkan ve yenilik getirirken, aile kurumunu da derinden sarstığını söyledi.

Artık bireyselliğin ön plana çıktığı, sınırsız özgürlüğün yüceltildiği bir çağda yaşanıldığına dikkati çeken Göktaş, "Bu bakış açısı, aileyi toplumsal hayatın merkezinden çekip sadece kişisel bir tercihe indirgemeye başladı. Dayanışmanın yerini yalnızlık, bağlılığın yerini geçicilik, sorumluluğun yerini ise sınırsız seçenekler alıyor. Diğer yandan aile kurumunu tehdit eden cinsiyetsizleştirme gibi küresel ideolojik akımlar hızla yaygınlaşıyor. Dijitalleşme, yüz yüze iletişimi azaltarak aile içi ilişkileri olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Göktaş, teknolojik gelişmelerin, dijitalleşmenin ve şehirleşmenin aileyi güçlendirmesi beklenirken çoğu zaman aile bağlarını zayıflattığının altını çizen Göktaş, modern hayatın dayattığı yaşam biçiminin aile kurmayı bir yük gibi gösterdiğini, gençlerin evlilikten uzaklaştığını, anne babalık rollerinin zayıfladığını, kuşaklar arası bağların koptuğunu dile getirdi.

"Bugün geldiğimiz nokta, yıllarca yürütülen kalkınma politikalarının, aileyi ilerlemenin önünde bir engel gibi değerlendirmesinin sonucudur." diyen Göktaş, uzun yıllar pek çok ülkede, doğurganlığın düşmesinin büyümeye katkı sağlayacağına inanıldığını, aynı nüfus mitiyle nüfus planlamaları adı altında müdahalelerde bulunulduğunu, bu nedenle doğurganlık hızının birçok ülkede nüfus yenilenme seviyesinin altına düştüğünü kaydetti.

Bakan Göktaş, nüfus azalması ve yaşlanmasının birçok ülkede toplumsal yapıyı tehdit eden unsur haline geldiğini, diğer yandan göçler, afetler, savaşlar ve ekonomik baskıların aileleri savunmasız bıraktığını söyledi.

“Aile bağlarını güçlendirecek, kuşaklar arası dayanışmayı teşvik edecek adımlara ihtiyacımız var”

Tüm bu yaşananların, ekonomik gelişim, toplumsal dayanıklılık ve gelecek nesiller adına ciddi bir durum olduğunu belirten Göktaş, şöyle devam etti:

"Aile kurumunu ve demografik yapıyı tehdit eden bu süreçler kültürler arası farklılıklar gösterse de kökeninde ortak dinamikler barındırıyor. Oysa biz biliyoruz ki aile sadece geçmişin değil sağlıklı bir geleceğin de teminatıdır. Bu gidişatı sorgulamak, modernleşmenin, küreselleşmenin gölgesinde aileyi ve dinamik nüfus yapısını nasıl koruyacağımızı yeniden düşünmek zorundayız. Bu nedenle aile bağlarını güçlendirecek, kuşaklar arası dayanışmayı teşvik edecek adımlara ihtiyacımız var. Bugün bu zorlukları aşmak için ortak akıl ve güçlü bir irade ortaya koymak gerekiyor. Ülkeler arası bilgi paylaşımı, iyi uygulamaların aktarımı her zamankinden daha çok önem arz ediyor."

Hiçbir ülkenin bu sorunlarla tek başına mücadele edemeyeceğini belirten Göktaş, bu ortak sorunlara ortak çözümler aramak durumunda olduklarını, aileyi korumada insanlığın ortak sorumluluğu bulunduğunu anlattı.

Göktaş, aile dostu şehir planlamasından eğitim politikalarına, medya içeriklerinden dijital platformlara kadar her alanda ailenin korunmasını önceleyen stratejiler oluşturulması gerektiğine işaret ederek, "Uluslararası düzeyde daha güçlü bir aile diplomasisi geliştirmeliyiz. Tıpkı çevre, iklim ya da insan hakları gibi aile de artık küresel bir gündem maddesi olmalıdır. Kültürel değerleri koruyan ama evrensel ilkeleri de önceleyen işbirliği zeminini sürdürmeliyiz. Aileyi güçlendiren uygulamaların izlenebileceği uluslararası göstergeler geliştirmek de bu çabanın önemli bir parçası haline gelmelidir." diye konuştu.

Geçen yıl açıkladıkları "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı"nın tam da bu sorulara yanıt arayan bütüncül bir yol haritası olduğunu dile getiren Göktaş, bu belgeyle, aileyi ve dinamik nüfus yapısını korumak, dijital güvenliği sağlamak, küresel risklere karşı aileyi dirençli kılmak, kuşaklar arası dayanışmayı güçlendirmek gibi pek çok stratejik hedef ortaya koyduklarını anlattı.

Göktaş, bu hedefler doğrultusunda kurumsal yapıyı güçlendirdiklerinden bahsederek, "Kurduğumuz Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığıyla politikalarımızı daha çok boyutlu bir yaklaşımla koordine etmeye başladık. Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında oluşturduğumuz Nüfus Politikaları Kuruluyla uzun vadeli ve sürdürülebilir demografi stratejileri geliştiriyoruz. Aile Enstitüsüyle aile ve demografi alanlarında bilimsel temelli politika süreçlerini yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

“Sevgi, dayanışma ve adaletin hakim olduğu aileler, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük değerdir”

Aileyi güçlendirmenin yolunun toplumun tüm kesimlerini aynı hedefte buluşturan kapsamlı bir seferberlikten geçtiğine dikkati çeken Göktaş, bu nedenle bu yıl ilan edilen "Aile Yılı"nın finansal desteklerden eğitime, kültürel etkinliklerden dijital dönüşüme kadar uzanan çok katmanlı bir hareketin çatısı olduğunu aktardı.

Bakan Göktaş, ailenin evrensel bir değer olarak yeniden tanımlanması ve bu değerin yenilikçi çözümlerle savunulması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Aksi halde çok yakın bir gelecekte kendimizi anaokullarının kapandığı, huzurevlerinin dolup taştığı, bağların dijital ama yalnızlığın salgın gibi yayıldığı bir dünyada bulabiliriz. Türkiye olarak, 'güçlü toplum, güçlü aileyle mümkündür' ilkesiyle hareket ediyoruz. Ailemiz geleceğimiz diyoruz. Bu sadece bir slogan değil, ortak hakikatimizdir. Gelecek nesillere daha adil, daha huzurlu ve daha umutlu bir dünya bırakmak istiyorsak işe aileyle başlamalıyız. Şunu unutmamak gerekir; sevgi, dayanışma ve adaletin hakim olduğu aileler, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük değerdir."
Göktaş'ın konuşmasının ardından, forumun katılımcıları sahneye davet edilerek, toplu aile fotoğrafı çekildi.

28 ülkeden, aileden sorumlu 26 bakan katılıyor

Öte yandan forumun açılışına Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da aralarında bulunduğu dini liderler ve 28 ülkeden, aileden sorumlu 26 bakan, uluslararası kurumların temsilcileri, akademisyenler ve STK üyeleri de katıldı.
Programda "aile" konulu kısa film gösteriminin ardından, "Destanların Dansı" adlı gösteri gerçekleşti.


Ankara,Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı


İBRAHİMLİ’DE BİR SOSYAL TESİS DAHA HİZMETE AÇILDI

Afetlerde Erişilebilirliğin Önemine Konak’ta Dikkat Çekildi

ŞANLIURFA ASRİ MEZARLIK YOLUNDA GERİ SAYIM BAŞLADI

Eyüpsultan’da obeziteye karşı sağlıklı yaşam etkinliği

Başkan Topaloğlu’ndan ABB Başkanı Böcek’e ziyaret

RİZE BELEDİYESİ 24 YENİ MAKİNE ve ARACI DAHA BÜNYESİNE KATTI

MEHMETÇİKLER YEMİN TÖRENİYLE EĞİTİMİNİ TAMAMLADI

Büyükşehir DESKİ’den Sümer’e 6 bin 600 metre içme suyu hattı

Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü, Çocuklar İçin Eğitim Amaçlı Uygulamalı Park Uygulaması Gerçekleştirdi

Çerkes Sürgünü’nün 161. Yıl Dönümünde Anma Etkinliği Düzenlendi

Kocagöz, “Yörük kültürü, Atalardan emanet, evlatlara miras”

ŞEHİTKAMİLLİ GENÇLERDEN SAMSUN ÇIKARMASI

Melike Yeşilyurt Kreşinde Çalışmalar Hızla Sürüyor

MERAM’DA YAZ BAŞLADI; MERAM BAĞI VE TARİHİ AİLE ÇAY BAHÇESİ SEZONU AÇTI

Denizli terminalinde bir ilke imza atıldı

Başkan Öztaş’tan İl Emniyet Müdürü Erol’a Hayırlı Olsun Ziyareti

KARTAL BELEDİYESİ’NDEN EĞİTİME TAM DESTEK!

ALAİYE SU İÇİN MERKEZ DEPOLAMA ALANI OLUŞTURULACAK

BELEDİYEDEN ÖĞRENCİLERE KUM ZAMBAĞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Adana'da Bir Mahalleye Daha Yağmur Suyu Hattı İnşa Ediliyor

ÇKSM Öğrencileri Zorlu PSM’de Cumhuriyet’in Büyüleyici Hikayesini İzledi

Eş Başkanlardan İzmir Büyükşehir Belediyesine ziyaret

Mersin Büyükşehir’den ‘11. Dijital Dönüşüm ve İnsan Odaklı Liderlik Zirvesi’

İpekyolu Belediyesi Tiyatro Ekibi İlk Kürtçe Oyunuyla Sahne Aldı

Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, Kütahya'da temaslarda bulundu

Pendik'te Nefes Kesen Kros Yarışları

Avrupa Şeref Bayrağı Ödül Töreni 23 Mayıs´ta

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Ülke Genelinde Düzensiz Göçe Yönelik Düzenlenen Denetimlerimizde 509 Düzensiz Göçmen Yakalandı

19 MAYIS COŞKUSU AFYONKARAHİSAR´DA DOLU DOLU YAŞANDI

KARTALLI MİNİK ÖĞRENCİLERE ‘OKUL DIŞARIDA GÜNÜ’ ETKİNLİĞİ

Yükleniyor